Nieuws

 • Energiebesparende maatregelen
  01/12/2021 0 Opmerkingen
  Energiebesparende maatregelen financieren met je hypotheek

  Nu de gasprijzen enorm stijgen, kiezen veel mensen ervoor om hun huis te verduurzamen. Maar als dat een flinke investering is, hoe kun je die energiebesparende maatregelen dan bekostigen?

  Lees meer
 • Koopcontract
  24/11/2021 0 Opmerkingen
  Drie vragen over het koopcontract

  Als je een prijs overeengekomen bent met de verkoper, is het tijd om afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in het koopcontract. Wat staat daarin en waar moet je op letten?

  Lees meer
 • akte
  17/11/2021 0 Opmerkingen
  Een akte verdwijnt nooit in de papierbak

  Elke notariële akte blijft eeuwig bewaard. Eerst bij jouw eigen notaris, daarna bij diens opvolgers. Voor thuis krijg je een kopie mee.

  Lees meer
 • energielabel
  10/11/2021 0 Opmerkingen
  Hogere boete bij ontbreken energielabel

  Woningverkopers die bij de overdracht geen geldig energielabel kunnen overhandigen, hangt een hogere boete boven het hoofd. De boete is op 1 november verhoogd van 170 naar 435 euro. Volgens de Vereniging Eigen Huis hangt de stijging samen met de hoge kosten voor het energielabel.

  Lees meer
 • Verborgen gebreken koopwoning
  03/11/2021 0 Opmerkingen
  Wat te doen bij verborgen gebreken bij een koopwoning?

  Als je een huis koopt, moet dit normaal gebruikt kunnen worden. Zijn er verborgen gebreken, dan is dat mogelijk niet het geval. Je kunt dan de schade verhalen op de verkoper, mits je niet van tevoren wist welke gebreken er zijn.

  Lees meer
 • overlijden
  27/10/2021 0 Opmerkingen
  Wat te doen bij het overlijden van een naaste

  Wat moet je doen als jouw langstlevende ouder komt te overlijden? Verdeel niet alvast de waardevolle spullen. Daarmee accepteer je namelijk automatisch de erfenis, en dat is niet gunstig als je ouder schulden blijkt te hebben.

  Lees meer
 • privacy
  20/10/2021 0 Opmerkingen
  Notaris heeft geheimhoudingsplicht

  Privacy is belangrijk. Zeker als het om gevoelige zaken gaat. Mag je partner bijvoorbeeld weten wat er in je testament staat?

  Lees meer
 • mantelzorgwoning
  13/10/2021 0 Opmerkingen
  Een mantelzorgwoning (laten) bouwen: hoe werkt dat?

  Het zorgen voor een ziek familielid of vriend is zwaar, zeker als je ook nog regelmatig ver moet reizen. Een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis bouwen, zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Maar hoe werkt dat precies?

  Lees meer
 • 06/10/2021 0 Opmerkingen
  Vanaf 1 januari 2023 verplicht energielabel C voor kantoren

  Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit staat in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

  Lees meer
 • NHG-garantie
  29/09/2021 0 Opmerkingen
  Bedrag hypotheek met NHG-garantie flink omhoog

  De hoogte van de hypotheekgarantie beweegt altijd mee met de huizenprijzen. Dat betekent dat de grens voor een hypotheek met NHG-garantie het komende jaar flink oploopt: van 325 duizend euro naar 355 duizend euro.

   

  Lees meer
 • Prinsjesdag 2021
  22/09/2021 0 Opmerkingen
  Prinsjesdag 2021: de woningmarkt

  Deze Prinsjesdag was anders dan anders. Net als vorig jaar met coronamaatregelen, maar nu met een demissionair kabinet. Wat zijn de plannen voor de problemen op de woningmarkt?

  Lees meer
 • woningtekort
  15/09/2021 0 Opmerkingen
  Tekort aan woningen ook in het notariaat zichtbaar

  Ook in het notariaat wordt het tekort aan woningen steeds zichtbaarder. Het aantal woningen dat in augustus van eigenaar wisselde, daalde met vier procent vergeleken met dezelfde maand in 2020.

  Lees meer
 • Woning test
  07/09/2021 0 Opmerkingen
  Doe de woning kopen test

  Als je een woning koopt, verkoopt of erft komen er veel zaken bij kijken waarmee je niet dagelijks te maken hebt. Dat kan vragen oproepen. Daarom heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een test ontwikkelt waarbij je advies krijgt over jouw situatie.

  Lees meer
 • Open Huizen Dag 2021
  01/09/2021 0 Opmerkingen
  Nieuwe opzet van de Open Huizen Dag 2021

  De NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) maakt een nieuwe opzet bekend van de NVM Open Huizen Dag.

  Lees meer
 • kinderen
  25/08/2021 0 Opmerkingen
  Worden jullie binnenkort papa en mama?

  Fantastisch, er is een kleine op komst. De hele familie kan niet wachten tot de kleine dreumes er eindelijk is, maar vergeet in alle euforie niet dat er een aantal belangrijke zaken komen kijken bij de geboorte van een kind. Het blijft namelijk niet bij korte nachten en het verschonen van luiers.

  Lees meer
 • social media
  18/08/2021 0 Opmerkingen
  Hoe bepaal ik na mijn overlijden wat er gebeurt met mijn digitale profielen?

  Het is aan te raden om te bepalen wat er na je overlijden gebeurt met je Facebook, Twitter, LinkedIn en andere online accounts. Wil je je profiel verwijderen of wil je een gedenkpagina? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je na je overlijden digitaal voortleeft.

  Lees meer
 • wilsbekwaam
  11/08/2021 0 Opmerkingen
  Hoe weet een notaris of je zelfstandig beslissingen kan nemen?

  Bij de notaris worden belangrijke zaken geregeld. Het is belangrijk dat je kunt overzien wat de gevolgen zijn van jouw beslissingen. Daarom gaat een notaris altijd na of je wilsbekwaam bent.

  Lees meer
 • vakantiehuisje
  04/08/2021 0 Opmerkingen
  Hier moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis

  Lekker op vakantie gaan zonder te hoeven boeken: in je eigen vakantiehuis kan het. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis? We zetten het op een rij.

  Lees meer
 • 29/07/2021 0 Opmerkingen
  Kun je als ouder je kind onterven?

  Niet volledig is het antwoord. Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kan worden vastgelegd dat een kind niet van de ouder erft. Het kind houdt wél recht op de legitieme portie.

  Lees meer
 • Digitaal bv oprichten
  22/07/2021 0 Opmerkingen
  Platform digitaal bv oprichten staat klaar

  Vorige week is het platform om in de toekomst digitaal een bv op te richten opgeleverd. Het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichtingsakte kan passeren, staat klaar voor als de wetgeving hierop is aangepast.

  Lees meer
 • familiehypotheek
  15/07/2021 0 Opmerkingen
  Wat is een familiehypotheek?

  Bij een familiehypotheek leent men geld om een woning te kopen. Alleen niet van de bank, maar van ouders. Zij vragen daarvoor rente: zo levert hun spaargeld meer op dan wanneer het op de spaarrekening staat.

  Lees meer
 • 07/07/2021 0 Opmerkingen
  De nieuwe WBTR is ingegaan: wat betekent dit voor jouw vereniging of stichting?

  Op 1 juli is de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen ingegaan (WBTR). De wet zorgt ervoor dat er nieuwe regels gaan gelden voor de verdeling van taken binnen verenigingen en stichtingen. De regels sluiten dan aan op die van de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Hoe zit het precies?

  Lees meer
 • oranje
  30/06/2021 0 Opmerkingen
  Steun jij, net als Oranje, ook een goed doel?

  Helaas ligt Oranje uit het EK. Jammer genoeg heeft het Nederlands elftal de verwachtingen niet waar kunnen maken, maar wist je dat het elftal buiten de wedstrijden ook allerlei goede doelen steunt? En dat kun jij ook doen, ook voor later.

  Lees meer
 • 23/06/2021 0 Opmerkingen
  Grote stijging aantal samenlevingscontracten

  Het aantal samenlevingscontracten in het eerste kwartaal van dit jaar is ruim 40 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Maar waarom een samenlevingscontract?

  Lees meer
 • 15/06/2021 0 Opmerkingen
  Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder bij starters

  Het aantal starters dat kiest voor een aflossingsvrije hypotheek is met 14 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, meldt de Hypotheker. De toename komt onder andere door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

  Lees meer
 • stichting, vereniging
  09/06/2021 0 Opmerkingen
  Een stichting of een vereniging oprichten. Wat komt er bij kijken?

  We klimmen langzaam uit de lockdown en alles lijkt weer richting het 'oude normaal' te gaan. Eindelijk neemt het sociale contact toe en kunnen we weer wat meer genieten van de dingen die we gedurende de coronacrisis gemist hebben.

  Lees meer
 • Afspraak notaris
  01/06/2021 0 Opmerkingen
  Zo haal je het beste uit je afspraak met de notaris

  Als je bij ons langskomt, dan heb je daar een reden voor. In sommige gevallen is een bezoek verplicht, bijvoorbeeld als je een huis koopt. Maar we voeren ook veel adviesgesprekken. Denk daarbij aan onderwerpen als estate planning en de invulling van een levenstestament. Om het optimale uit je afspraak te halen, hebben we een aantal tips voor je.

  Lees meer
 • eigenwoningforfait
  26/05/2021 0 Opmerkingen
  Het eigenwoningforfait, zo zit dat

  Heb je een eigen huis, dan krijg je bij je aangifte inkomstenbelasting te maken met het eigenwoningforfait, ook wel huurwaardeforfait genoemd. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe weet je hoeveel je moet betalen?

  Lees meer
 • Van 50 plus voor 50 plus
  20/05/2021 0 Opmerkingen
  Van 50 plus voor 50 plus

  Vanaf heden zijn wij aangesloten bij een landelijke welzijnsorganisatie met meer dan 150 samenwerkingen, verdeeld over 12 categorieën. Van 50 plus Voor 50 plus heeft als doel om 50 plussers te ondersteunen bij dagelijkse, diverse vraagstukken, zodat mensen zelfstanding, allerlei zaken kunnen blijven regelen. Zij streven ernaar, dat iedereen veilig, bij een betrouwbaar bedrijf, dienst, organisatie of praktijk terecht komt. Het belangrijkste is dat men vanuit persoonlijke behoefte, de juiste service krijgt.

  Lees meer
 • Onderneming starten
  19/05/2021 0 Opmerkingen
  Nu een onderneming starten? Dat kan prima!

  Een goed idee, de nodige spirit en de juiste voorbereiding: het zijn de basisingrediënten voor een startende onderneming. Zelfs in 2020 nam maandenlang het aantal starters toe, lockdown of geen lockdown. Heb jij ook plannen om voor jezelf te gaan beginnen? Met deze tips maak je er werk van!

  Lees meer
 • Teken voor morgen
  12/05/2021 0 Opmerkingen
  Teken vandaag voor morgen

  Stel: er gebeurt iets met je. Je wordt ziek of je krijgt een ongeluk waardoor je leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor jou nemen? Of weet je precies wat jouw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kun je vastleggen in een levenstestament. Want dit is niet automatisch geregeld. En als je wacht tot je het écht nodig hebt, is het meestal te laat. Een levenstestament regel je via de notaris. En dat geeft een gerust gevoel!

  Lees meer
 • pandrecht
  05/05/2021 0 Opmerkingen
  Pandrecht en hypotheekrecht, zo zit dat

  Pandrecht, het klinkt alsof dat gaat over een recht op jouw pand. Ofwel op jouw huis of bedrijfsruimte. Maar dat is niet zo en dat geeft nogal eens verwarring. Daarom leggen we hier graag aan je uit hoe het zit met pandrecht en je hypotheek.

  Lees meer
 • Koningsdag
  27/04/2021 0 Opmerkingen
  Zijn Willem-Alexander en Máxima getrouwd in algehele gemeenschap van goederen?

  Het is één van de best bewaarde geheimen van het koningshuis: zijn Willem-Alexander en Máxima getrouwd in algehele gemeenschap van goederen of hebben ze huwelijkse voorwaarden opgesteld?

  Lees meer
 • Levenstestament
  22/04/2021 0 Opmerkingen
  De regie in eigen handen: checklist voor een levenstestament

  Met een levenstestament kun je vastleggen hoe zaken worden geregeld als je dat zelf niet meer kunt. Maar hoe werkt dat precies? Met de checklist heb je een goed overzicht van de keuzes die je nu kunt maken, voor straks.

  Lees meer
 • scheiden
  14/04/2021 0 Opmerkingen
  Wat is het verschil tussen echtscheiding en scheiden van tafel en bed?

  Scheiden van tafel en bed zou je als een tussenoplossing kunnen zien. Jullie willen wel gescheiden van elkaar leven, maar nog niet definitief van elkaar gescheiden zijn. Deze vorm van scheiden zien we steeds minder, omdat de wet je niet meer verplicht tijdens het huwelijk samen te wonen.

  Lees meer
 • 13/04/2021 0 Opmerkingen
  Schenken: via de notaris of zelf regelen?

  Als je een schenking wilt doen aan een dierbare of een goed doel, is het belangrijk om dat goed te regelen. Hoe je dat doet, en of dat via de notaris gaat of niet, leggen we je graag uit.

  Lees meer