Nieuws

 • 30/11/2022 0 Opmerkingen
  Zo word je geen slachtoffer van cybercriminaliteit!

  De digitalisering van de maatschappij in het algemeen en die van het notariaat in het bijzonder gaat steeds verder. Tegelijk neemt de cybercriminaliteit toe.

  Lees meer
 • Verklaring van erfrecht
  23/11/2022 0 Opmerkingen
  Wat is een verklaring van erfrecht en wanneer heb ik deze nodig?

  In sommige gevallen, wanneer een naaste overleden is, vragen bepaalde instanties om een verklaring van erfrecht. Dit doen ze zodat ze zeker weten dat jij degene bent waarmee ze zaken mogen doen. Maar wat is die verklaring precies en wanneer heb je hem nodig?

  Lees meer
 • nieuwbouw
  09/11/2022 0 Opmerkingen
  Kopers nieuwbouw ongerust na stikstofuitspraak

  De Vereniging Eigen Huis (VEH) kreeg naar aanleiding van de stikstofuitspraak van de Raad van State veel vragen binnen van ongeruste kopers van een nieuwbouwwoning. De hoogste bestuursrechter zet in deze uitspraak een streep door de zogenaamde bouwvrijstelling, die op 1 juli 2021 is opgenomen in de Wet natuurbescherming.

  Lees meer
 • beleggingspand
  02/11/2022 0 Opmerkingen
  Drie vragen over de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers

  Vanaf 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor een woning die je koopt als belegging of voor een bedrijfspand van 8 procent naar 10,4 procent. Hoe zit dat precies?

  Lees meer
 • bedrijfsopvolging
  26/10/2022 0 Opmerkingen
  Je bedrijf verkopen? Zo zit het met de bedrijfsopvolging

  Als je hebt besloten om je bedrijf te verkopen, kun je daarbij verschillende regelingen treffen. Welke regeling je treft, is afhankelijk van de bedrijfsvorm. Het is belangrijk om te letten op de fiscale uitkomsten bij het verkopen van een bedrijf. We zetten de belangrijke informatie per bedrijfsvorm op een rij.

  Lees meer
 • NHG hypotheek
  19/10/2022 0 Opmerkingen
  Grens NHG hypotheek volgend jaar omhoog

  Vanaf 2023 ligt de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op 405 duizend euro. Dat is 50 duizend euro meer dan dit jaar.

  Lees meer
 • cijfers
  11/10/2022 0 Opmerkingen
  De cijfers: daling aantal gepasseerde akten

  Het derde kwartaal is alweer voorbij en dat betekent dat de cijfers uit het notariaat bekend zijn. Er zijn veel afnames te zien in het aantal overdrachten en hypotheken.

  Lees meer
 • 05/10/2022 0 Opmerkingen
  Verbouwplannen? Sinds februari is verduurzamen verplicht

  Heb je grote verbouwplannen? Sinds 1 februari 2022 kan het zijn dat je je woning tijdens de verbouwing verplicht moet verduurzamen. Sinds die datum geldt namelijk een nieuwe wet.

  Lees meer
 • NVM Open Huizen Dag
  27/09/2022 0 Opmerkingen
  De vertrouwde NVM Open Huizen Dag is terug op zaterdag 1 oktober!

  Geen online bezichtigingen meer, maar vrijblijvend en laagdrempelig meerdere huizen op één dag bezichtigen: het kan weer op 1 oktober.

  Lees meer
 • 23/09/2022 0 Opmerkingen
  Prinsjesdag 2022: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

  Dat Nederland op dit moment te maken heeft met verschillende crises is bekend. Op Prinsjesdag werden de plannen gepresenteerd om deze problemen aan te pakken. Wat gaat het kabinet doen aan de problemen op de woningmarkt? 

  Lees meer
 • Belehrungspflicht
  13/09/2022 0 Opmerkingen
  Wat is de Belehrungspflicht?

  Als je bij onze notaris een akte ondertekent, ga je verplichtingen aan. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je goed begrijpt wat er in de akte staat. Dat noemen we Belehrungspflicht.

  Lees meer
 • scheiden
  07/09/2022 0 Opmerkingen
  Scheiden met kinderen: 3 belangrijke vragen beantwoord

  Vrijdag 9 september 2022 is het de Dag van de Scheiding. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het belang van een goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Het belang voor partners, maar zeker ook voor kinderen. Want wat moet je regelen voor de kinderen als jullie uit elkaar gaan?

  Lees meer
 • studie
  23/08/2022 0 Opmerkingen
  Hoe kan ik mijn (klein)kind financieel ondersteunen bij de studie?

  Het schooljaar gaat weer van start. Misschien gaat jouw (klein)kind aan een studie beginnen, waarbij heel wat kosten komen kijken. Hoe kun je daar financieel aan bijdragen? Dit zijn de mogelijkheden.

  Lees meer
 • Huizenmarkt
  17/08/2022 0 Opmerkingen
  Stijging hypotheekrente pas komend kwartaal terug te zien in huizenprijzen

  De gevolgen van de stijgende hypotheekrente zullen we pas, op z'n vroegst, terugzien in het derde kwartaal. Dat zegt het Kadaster in hun kwartaalbericht. Het Kadaster verwacht de komende tijd een minder actieve woningmarkt met minder harde prijsstijgingen.

  Lees meer
 • Notariaat Magazine
  10/08/2022 0 Opmerkingen
  Lees nu het nieuwste Notariaat Magazine!

  Elke maand geeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) het Notariaat Magazine uit. In het magazine is ruimte voor meer verdieping over het vak, tips en adviezen. Lees de nieuwste uitgave nu!

  Lees meer
 • Bedrijf overnemen
  02/08/2022 0 Opmerkingen
  Een bedrijf overnemen: hoe werkt dat?

  Ben je van plan een bestaande onderneming over te nemen? Dit heeft zo zijn voordelen, omdat je weet waar je aan toe bent en je hebt meteen een klantenbestand. Toch zijn er ook zaken die je goed moet onderzoeken, voordat je besluit de zaak over te nemen. We zetten de belangrijkste onderwerpen op een rij.

  Lees meer
 • 27/07/2022 0 Opmerkingen
  Bespreek jouw medische wensen met de dokter

  Heb je een levenstestament laten opstellen bij de notaris en staan daar medische wensen in? Vergeet deze dan niet met de eigen dokter te bespreken.

   

  Lees meer
 • 20/07/2022 0 Opmerkingen
  Kan ik het zelf regelen of moet ik langs de notaris?

  Er zijn verschillende momenten denkbaar waarop je langs de notaris moet. Dit is bijvoorbeeld bij de koop van een huis of het opstellen van een testament. Er zijn ook situaties waarbij het niet perse nodig is om langs de notaris te gaan, maar waarbij je het zelf kunt regelen. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

  Lees meer
 • Woningmarkt
  13/07/2022 0 Opmerkingen
  Woningmarkt update: groei aanbod en minder hoge prijsstijging

  Het woningaanbod groeit: woningkopers krijgen dus meer keuze. Het groeiende woningaanbod zet met een plus van 54 procent in het tweede kwartaal 2022 krachtig door ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit de cijfers van de NVM over het tweede kwartaal.

   

  Lees meer
 • 08/07/2022 0 Opmerkingen
  Eén jaar Wbtr: wat als je nog niets hebt gedaan?

  Een jaar geleden is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) ingegaan. Er zijn nieuwe regels gaan gelden voor de verdeling van taken binnen stichtingen en verenigingen. Ook de regels voor het besturen zijn aangescherpt. Wat als je nog niets hebt gedaan?

  Lees meer
 • 28/06/2022 0 Opmerkingen
  Een recreatiewoning financieren: hoe werkt dat?

  Ertussenuit kunnen wanneer je dat wilt: een eigen recreatiewoning maakt dat mogelijk. Maar hoe zit het precies met de financiering van zo'n woning? Kan je daar een hypotheek voor aanvragen?

  Lees meer
 • 21/06/2022 0 Opmerkingen
  Jubelton per 1 januari 2023 verlaagd

  De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning wordt vanaf 1 januari 2023 verlaagd en zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft. Dat werd afgesproken in het coalitieakkoord.

   

  Lees meer
 • 15/06/2022 0 Opmerkingen
  Een samengesteld gezin: denk ook aan het testament!

  17 juni vindt voor de tweede keer de Dag van het Erfrecht plaats. Deze dag staat in het teken van  een deskundige begeleiding bij de afwikkeling van een erfenis. Wij wijzen je in dit kader graag op een onderwerp dat vaak niet helemaal duidelijk is: stiefkinderen erven niks van jou, maar daar kun je wel iets aan doen.

  Lees meer
 • 07/06/2022 0 Opmerkingen
  Bewind, curatele en mentorschap: wat zijn de verschillen?

  Als iemand wilsonbekwaam is en er is geen levenstestament of notariële volmacht opgesteld, dan krijg je te maken met de wettelijke bescherming. De kantonrechter benoemt dan iemand die jouw financiële en/of medische belangen gaat behartigen.

   

  Wie dat wordt, is afhankelijk van wat de rechter nodig vindt. Daar heb je zelf geen invloed meer op. Als je getrouwd bent en je partner is wilsbekwaam, dan zal de rechter toch een bewindvoerder benoemen. Dat kan je echtgenoot zijn, maar dat hoeft niet altijd.

  Lees meer
 • 31/05/2022 0 Opmerkingen
  Snelle stijging hypotheekrente voorbij

  De snelle stijging van de hypotheekrente lijkt ten einde. Waar die in de eerste vier maanden van dit jaar nog bijna 2 procentpunten omhoog ging en in sommige gevallen verdubbelde, ging het tempo in mei omlaag. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker wijst dit op een afvlakking.

  Lees meer
 • 24/05/2022 0 Opmerkingen
  Niet getrouwd maar wel samenwonen? Dan is er juridisch niets geregeld

  De vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) ziet een toename van samenwonenden die problemen krijgen wanneer zij uit elkaar gaan. Vooral omdat veel stellen hun zaken juridisch niet goed kunnen regelen.

  Lees meer
 • Notaris
  17/05/2022 0 Opmerkingen
  Bij de notaris is iedereen welkom, zijn we altijd onpartijdig en blijft alles geheim

  Bij de notaris worden vertrouwelijke zaken besproken. Het is belangrijk dat je dit met een gerust gevoel kunt doen. Daarom heeft elke notaris in Nederland een eed afgelegd, waarin hij of zij belooft zich aan een aantal verplichtingen te houden. Dit zijn de belangrijkste:

   

  Lees meer
 • 10/05/2022 0 Opmerkingen
  Fors meer miljoenenwoningen in Nederland

  Nederland telde eind vorig jaar 142.900 huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn. Dat is 69 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het jaar ervoor het aantal miljoenenwoningen ook al met 40 procent was gestegen. Dit staat in een jaarverslag van Calcasa, een vooraanstaand technologiebedrijf dat geautomatiseerd vastgoed waardeert aan de hand van een statistische analyse.

   

   

  Lees meer
 • 03/05/2022 0 Opmerkingen
  Waarom neemt het afwikkelen van een erfenis veel tijd in beslag?

  Het kan zo maar een jaar duren voordat je als erfgenaam iets uit een erfenis krijgt. Waarom duurt dit eigenlijk zo lang?

   

  Lees meer
 • 26/04/2022 0 Opmerkingen
  Dit zijn de verschillende rechtsgebieden in het notariaat

  Op verschillende belangrijke momenten in je leven kom je bij de notaris. Denk aan het kopen of verkopen van een huis, trouwen of geregistreerd partnerschap, maar ook voor het opstellen van een testament. Wat zijn deze rechtsgebieden precies? We zetten het op een rij.

  Lees meer
 • 20/04/2022 0 Opmerkingen
  Startersvrijstelling vaker gebruikt dan verwacht

  Vorig jaar hebben starters op de woningmarkt vaker dan verwacht gebruik gemaakt van de startersvrijstelling. In het Belastingplan 2021 was rekening gehouden met 80 duizend vrijstellingen, maar dat zijn er 104.700 geworden.

  Lees meer
 • 14/04/2022 0 Opmerkingen
  Wat kan ik in mijn testament regelen voor mijn partner?

  In een testament leg je vast wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren. Welke zaken zijn dit precies? We zetten er een aantal op een rij.

   

  Lees meer
 • beroepen notariaat
  06/04/2022 0 Opmerkingen
  Wat is het verschil tussen een notaris, toegevoegd notaris en kandidaat-notaris?

  Misschien heb je er wel eens van gehoord, de titels: notaris, toegevoegd notaris en kandidaat-notaris. Maar wat is het verschil eigenlijk?

  Lees meer
 • 29/03/2022 0 Opmerkingen
  Maandlasten lopen op door stijging hypotheekrente

  Woningzoekenden krijgen te maken met een extra moeilijkheid: de hypotheekrente is de afgelopen weken hard gestegen, waardoor de maandlasten van een nieuw huis hoger zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

  Lees meer
 • Erfgenamen
  23/03/2022 0 Opmerkingen
  Wie zijn erfgenamen?

  Als de overledene een testament heeft, dan staat daarin wie de erfgenamen zijn en wat zij erven. Meestal zijn de erfgenamen de echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen.

  Lees meer
 • 15/03/2022 0 Opmerkingen
  Heb jij de ambitie om notaris te worden? Dit moet je weten!

  Heb jij de opleiding Notarieel Recht afgerond? Dan mag je aan de slag in het notariaat. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

  Lees meer
 • Schenking
  09/03/2022 0 Opmerkingen
  Jubelton per 1 januari 2023 verlaagd

  De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning wordt vanaf 1 januari 2023 verlaagd en zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft. Dat werd afgesproken in het coalitieakkoord.

   

  Nu kunnen ouders nog eenmalig 106.671 euro belastingvrij – de zogenaamde jubelton – aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar schenken voor de aankoop van een eigen woning. Dat bedrag wordt verlaagd naar 27.231 euro.

  Lees meer
 • 02/03/2022 0 Opmerkingen
  Gebrek aan woningaanbod en oplopende hypotheekrente bedreigen de koopwoningmarkt

  Naast de lage hypotheekrente vormt het aanbodtekort van nieuwbouw- en bestaande koopwoningen de belangrijkste oorzaak voor de wederom enorme prijsstijgingen op de koopwoningmarkt in het vierde kwartaal van 2021.

  Lees meer
 • 23/02/2022 0 Opmerkingen
  Schrijf je UBO's in voor 27 maart!

  UBO's (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Meer dan anderhalf miljoen organisaties moeten uiterlijk 27 maart 2022 hun UBO's inschrijven in het register.

  Lees meer
 • 14/02/2022 0 Opmerkingen
  Wordt 2022 het jaar van de 'liefdestestamenten'?

  Als we de cijfers uit 2021 moeten geloven, kan het zomaar zo zijn dat de stijgende lijn zich in 2022 voortzet. Geregistreerd partnerschap is niet iets wat van de een op de andere dag gebeurt. Het is een mijlpaal in het leven en de liefde. Niet alleen het geregistreerd partnerschap is een teken van liefde, een samenlevingscontract is dit ook. Er worden enkel minder rechten en plichten aan verbonden, tenzij deze zelf worden opgenomen in het contract.

  Lees meer
 • Aankoop woning
  09/02/2022 0 Opmerkingen
  Dit doet de notaris voor je bij de aankoop van jouw woning

  Voordat je de sleutels van je nieuwe woning in ontvangst neemt, kom je altijd eerst langs de notaris. Daar vindt de officiële overdracht plaats van de woning die je gekocht hebt. De notaris is de enige die die overdracht mag doen. Als onafhankelijke partij legt de notaris de gemaakte afspraken tussen jou en de verkoper vast en controleert of alle afspraken uit het koopcontract zijn nagekomen.

  Lees meer
 • 04/02/2022 0 Opmerkingen
  Nalaten aan een goed doel, zo doe je dat

  We zien het steeds vaker in onze praktijk: mensen die na hun overlijden (een deel van) hun geld aan een goed doel willen geven. Dat kan een organisatie, stichting of vereniging dichtbij zijn, maar ook ver weg. Hoe dan ook, deze mensen vinden het fijn om na hun overlijden bij te kunnen dragen aan iets wat zij persoonlijk belangrijk vinden. Wil jij dit ook? Dat kan, via onderstaande stappen. 

  Lees meer
 • Gezin
  26/01/2022 0 Opmerkingen
  Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

  Je hebt een fijne relatie, jullie wonen samen en er is geen vuiltje aan de lucht. Toch is het goed om afspraken met elkaar te maken en die op papier te zetten. Bijvoorbeeld over welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, over de verdeling van jullie pensioen en over hoe je elkaar financieel goed verzorgd achterlaat als een van jullie komt te overlijden. Zo voorkom je discussie achteraf.

  Lees meer
 • Bedrijfsvorm
  19/01/2022 0 Opmerkingen
  Zit jij nog goed met je bedrijfsvorm? Bekijk hier onze tips

  Je staat er als ondernemer niet elke dag bij stil: je bedrijfsvorm. Toch is het belangrijk om hier zo nu en dan eens over na te denken. Bijvoorbeeld als de zaken goed gaan en je winst stijgt. Of juist als er betalingsproblemen dreigen. Ook als je een bedrijfspand gaat kopen speelt je bedrijfsvorm een rol. We geven je daarom graag wat tips over dit onderwerp.

  Lees meer
 • 05/01/2022 0 Opmerkingen
  Dit zijn de belangrijkste veranderingen bij het kopen van een huis in 2022

  Het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met nieuwe regels, in allerlei sectoren. Zo ook bij het kopen van een huis. We zetten de vijf belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

  Lees meer
 • feestdagen
  22/12/2021 0 Opmerkingen
  Fijne kerstdagen & een gelukkig nieuwjaar!

  Wij willen iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig, maar bovenal gezond nieuwjaar toewensen. Het afgelopen jaar is voor een ieder een uitzonderlijk jaar geweest. Laten we hopen dat 2022 ons allen veel goeds brengt.

  Lees meer
 • notaristelefoon
  15/12/2021 0 Opmerkingen
  Wist je dat je met de Notaristelefoon kunt bellen?

  Heb je algemene vragen over erfenissen, testamenten, schenkingen of andere notariële onderwerpen? Bel met de Notaristelefoon. Elke werkdag zit tussen 9.00 en 13.00 uur een notaris of notarieel deskundige klaar om alle vragen te beantwoorden.

  Lees meer
 • schenken
  08/12/2021 0 Opmerkingen
  Geld schenken aan mijn kinderen

  Nu de Sint het land weer heeft verlaten, breken de kerstdagen aan. Misschien denk je er wel aan om je kind(eren) geld te schenken voor bijvoorbeeld de studie of een koophuis. Dat zou een prachtig kerstcadeau zijn, maar hoe werkt dat precies?

  Lees meer
 • Energiebesparende maatregelen
  01/12/2021 0 Opmerkingen
  Energiebesparende maatregelen financieren met je hypotheek

  Nu de gasprijzen enorm stijgen, kiezen veel mensen ervoor om hun huis te verduurzamen. Maar als dat een flinke investering is, hoe kun je die energiebesparende maatregelen dan bekostigen?

  Lees meer
 • Koopcontract
  24/11/2021 0 Opmerkingen
  Drie vragen over het koopcontract

  Als je een prijs overeengekomen bent met de verkoper, is het tijd om afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in het koopcontract. Wat staat daarin en waar moet je op letten?

  Lees meer
 • akte
  17/11/2021 0 Opmerkingen
  Een akte verdwijnt nooit in de papierbak

  Elke notariële akte blijft eeuwig bewaard. Eerst bij jouw eigen notaris, daarna bij diens opvolgers. Voor thuis krijg je een kopie mee.

  Lees meer
 • energielabel
  10/11/2021 0 Opmerkingen
  Hogere boete bij ontbreken energielabel

  Woningverkopers die bij de overdracht geen geldig energielabel kunnen overhandigen, hangt een hogere boete boven het hoofd. De boete is op 1 november verhoogd van 170 naar 435 euro. Volgens de Vereniging Eigen Huis hangt de stijging samen met de hoge kosten voor het energielabel.

  Lees meer
 • Verborgen gebreken koopwoning
  03/11/2021 0 Opmerkingen
  Wat te doen bij verborgen gebreken bij een koopwoning?

  Als je een huis koopt, moet dit normaal gebruikt kunnen worden. Zijn er verborgen gebreken, dan is dat mogelijk niet het geval. Je kunt dan de schade verhalen op de verkoper, mits je niet van tevoren wist welke gebreken er zijn.

  Lees meer
 • overlijden
  27/10/2021 0 Opmerkingen
  Wat te doen bij het overlijden van een naaste

  Wat moet je doen als jouw langstlevende ouder komt te overlijden? Verdeel niet alvast de waardevolle spullen. Daarmee accepteer je namelijk automatisch de erfenis, en dat is niet gunstig als je ouder schulden blijkt te hebben.

  Lees meer
 • privacy
  20/10/2021 0 Opmerkingen
  Notaris heeft geheimhoudingsplicht

  Privacy is belangrijk. Zeker als het om gevoelige zaken gaat. Mag je partner bijvoorbeeld weten wat er in je testament staat?

  Lees meer
 • mantelzorgwoning
  13/10/2021 0 Opmerkingen
  Een mantelzorgwoning (laten) bouwen: hoe werkt dat?

  Het zorgen voor een ziek familielid of vriend is zwaar, zeker als je ook nog regelmatig ver moet reizen. Een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis bouwen, zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Maar hoe werkt dat precies?

  Lees meer
 • 06/10/2021 0 Opmerkingen
  Vanaf 1 januari 2023 verplicht energielabel C voor kantoren

  Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit staat in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

  Lees meer
 • NHG-garantie
  29/09/2021 0 Opmerkingen
  Bedrag hypotheek met NHG-garantie flink omhoog

  De hoogte van de hypotheekgarantie beweegt altijd mee met de huizenprijzen. Dat betekent dat de grens voor een hypotheek met NHG-garantie het komende jaar flink oploopt: van 325 duizend euro naar 355 duizend euro.

   

  Lees meer
 • Prinsjesdag 2021
  22/09/2021 0 Opmerkingen
  Prinsjesdag 2021: de woningmarkt

  Deze Prinsjesdag was anders dan anders. Net als vorig jaar met coronamaatregelen, maar nu met een demissionair kabinet. Wat zijn de plannen voor de problemen op de woningmarkt?

  Lees meer
 • woningtekort
  15/09/2021 0 Opmerkingen
  Tekort aan woningen ook in het notariaat zichtbaar

  Ook in het notariaat wordt het tekort aan woningen steeds zichtbaarder. Het aantal woningen dat in augustus van eigenaar wisselde, daalde met vier procent vergeleken met dezelfde maand in 2020.

  Lees meer
 • Woning test
  07/09/2021 0 Opmerkingen
  Doe de woning kopen test

  Als je een woning koopt, verkoopt of erft komen er veel zaken bij kijken waarmee je niet dagelijks te maken hebt. Dat kan vragen oproepen. Daarom heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een test ontwikkelt waarbij je advies krijgt over jouw situatie.

  Lees meer
 • Open Huizen Dag 2021
  01/09/2021 0 Opmerkingen
  Nieuwe opzet van de Open Huizen Dag 2021

  De NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) maakt een nieuwe opzet bekend van de NVM Open Huizen Dag.

  Lees meer
 • kinderen
  25/08/2021 0 Opmerkingen
  Worden jullie binnenkort papa en mama?

  Fantastisch, er is een kleine op komst. De hele familie kan niet wachten tot de kleine dreumes er eindelijk is, maar vergeet in alle euforie niet dat er een aantal belangrijke zaken komen kijken bij de geboorte van een kind. Het blijft namelijk niet bij korte nachten en het verschonen van luiers.

  Lees meer
 • social media
  18/08/2021 0 Opmerkingen
  Hoe bepaal ik na mijn overlijden wat er gebeurt met mijn digitale profielen?

  Het is aan te raden om te bepalen wat er na je overlijden gebeurt met je Facebook, Twitter, LinkedIn en andere online accounts. Wil je je profiel verwijderen of wil je een gedenkpagina? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je na je overlijden digitaal voortleeft.

  Lees meer
 • wilsbekwaam
  11/08/2021 0 Opmerkingen
  Hoe weet een notaris of je zelfstandig beslissingen kan nemen?

  Bij de notaris worden belangrijke zaken geregeld. Het is belangrijk dat je kunt overzien wat de gevolgen zijn van jouw beslissingen. Daarom gaat een notaris altijd na of je wilsbekwaam bent.

  Lees meer
 • vakantiehuisje
  04/08/2021 0 Opmerkingen
  Hier moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis

  Lekker op vakantie gaan zonder te hoeven boeken: in je eigen vakantiehuis kan het. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een vakantiehuis? We zetten het op een rij.

  Lees meer
 • 29/07/2021 0 Opmerkingen
  Kun je als ouder je kind onterven?

  Niet volledig is het antwoord. Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kan worden vastgelegd dat een kind niet van de ouder erft. Het kind houdt wél recht op de legitieme portie.

  Lees meer
 • Digitaal bv oprichten
  22/07/2021 0 Opmerkingen
  Platform digitaal bv oprichten staat klaar

  Vorige week is het platform om in de toekomst digitaal een bv op te richten opgeleverd. Het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichtingsakte kan passeren, staat klaar voor als de wetgeving hierop is aangepast.

  Lees meer
 • familiehypotheek
  15/07/2021 0 Opmerkingen
  Wat is een familiehypotheek?

  Bij een familiehypotheek leent men geld om een woning te kopen. Alleen niet van de bank, maar van ouders. Zij vragen daarvoor rente: zo levert hun spaargeld meer op dan wanneer het op de spaarrekening staat.

  Lees meer
 • 07/07/2021 0 Opmerkingen
  De nieuwe WBTR is ingegaan: wat betekent dit voor jouw vereniging of stichting?

  Op 1 juli is de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen ingegaan (WBTR). De wet zorgt ervoor dat er nieuwe regels gaan gelden voor de verdeling van taken binnen verenigingen en stichtingen. De regels sluiten dan aan op die van de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Hoe zit het precies?

  Lees meer
 • oranje
  30/06/2021 0 Opmerkingen
  Steun jij, net als Oranje, ook een goed doel?

  Helaas ligt Oranje uit het EK. Jammer genoeg heeft het Nederlands elftal de verwachtingen niet waar kunnen maken, maar wist je dat het elftal buiten de wedstrijden ook allerlei goede doelen steunt? En dat kun jij ook doen, ook voor later.

  Lees meer
 • 23/06/2021 0 Opmerkingen
  Grote stijging aantal samenlevingscontracten

  Het aantal samenlevingscontracten in het eerste kwartaal van dit jaar is ruim 40 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Maar waarom een samenlevingscontract?

  Lees meer
 • 15/06/2021 0 Opmerkingen
  Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder bij starters

  Het aantal starters dat kiest voor een aflossingsvrije hypotheek is met 14 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, meldt de Hypotheker. De toename komt onder andere door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

  Lees meer
 • stichting, vereniging
  09/06/2021 0 Opmerkingen
  Een stichting of een vereniging oprichten. Wat komt er bij kijken?

  We klimmen langzaam uit de lockdown en alles lijkt weer richting het 'oude normaal' te gaan. Eindelijk neemt het sociale contact toe en kunnen we weer wat meer genieten van de dingen die we gedurende de coronacrisis gemist hebben.

  Lees meer
 • Afspraak notaris
  01/06/2021 0 Opmerkingen
  Zo haal je het beste uit je afspraak met de notaris

  Als je bij ons langskomt, dan heb je daar een reden voor. In sommige gevallen is een bezoek verplicht, bijvoorbeeld als je een huis koopt. Maar we voeren ook veel adviesgesprekken. Denk daarbij aan onderwerpen als estate planning en de invulling van een levenstestament. Om het optimale uit je afspraak te halen, hebben we een aantal tips voor je.

  Lees meer
 • eigenwoningforfait
  26/05/2021 0 Opmerkingen
  Het eigenwoningforfait, zo zit dat

  Heb je een eigen huis, dan krijg je bij je aangifte inkomstenbelasting te maken met het eigenwoningforfait, ook wel huurwaardeforfait genoemd. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe weet je hoeveel je moet betalen?

  Lees meer
 • Van 50 plus voor 50 plus
  20/05/2021 0 Opmerkingen
  Van 50 plus voor 50 plus

  Vanaf heden zijn wij aangesloten bij een landelijke welzijnsorganisatie met meer dan 150 samenwerkingen, verdeeld over 12 categorieën. Van 50 plus Voor 50 plus heeft als doel om 50 plussers te ondersteunen bij dagelijkse, diverse vraagstukken, zodat mensen zelfstanding, allerlei zaken kunnen blijven regelen. Zij streven ernaar, dat iedereen veilig, bij een betrouwbaar bedrijf, dienst, organisatie of praktijk terecht komt. Het belangrijkste is dat men vanuit persoonlijke behoefte, de juiste service krijgt.

  Lees meer
 • Onderneming starten
  19/05/2021 0 Opmerkingen
  Nu een onderneming starten? Dat kan prima!

  Een goed idee, de nodige spirit en de juiste voorbereiding: het zijn de basisingrediënten voor een startende onderneming. Zelfs in 2020 nam maandenlang het aantal starters toe, lockdown of geen lockdown. Heb jij ook plannen om voor jezelf te gaan beginnen? Met deze tips maak je er werk van!

  Lees meer
 • Teken voor morgen
  12/05/2021 0 Opmerkingen
  Teken vandaag voor morgen

  Stel: er gebeurt iets met je. Je wordt ziek of je krijgt een ongeluk waardoor je leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor jou nemen? Of weet je precies wat jouw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kun je vastleggen in een levenstestament. Want dit is niet automatisch geregeld. En als je wacht tot je het écht nodig hebt, is het meestal te laat. Een levenstestament regel je via de notaris. En dat geeft een gerust gevoel!

  Lees meer
 • pandrecht
  05/05/2021 0 Opmerkingen
  Pandrecht en hypotheekrecht, zo zit dat

  Pandrecht, het klinkt alsof dat gaat over een recht op jouw pand. Ofwel op jouw huis of bedrijfsruimte. Maar dat is niet zo en dat geeft nogal eens verwarring. Daarom leggen we hier graag aan je uit hoe het zit met pandrecht en je hypotheek.

  Lees meer
 • Koningsdag
  27/04/2021 0 Opmerkingen
  Zijn Willem-Alexander en Máxima getrouwd in algehele gemeenschap van goederen?

  Het is één van de best bewaarde geheimen van het koningshuis: zijn Willem-Alexander en Máxima getrouwd in algehele gemeenschap van goederen of hebben ze huwelijkse voorwaarden opgesteld?

  Lees meer
 • Levenstestament
  22/04/2021 0 Opmerkingen
  De regie in eigen handen: checklist voor een levenstestament

  Met een levenstestament kun je vastleggen hoe zaken worden geregeld als je dat zelf niet meer kunt. Maar hoe werkt dat precies? Met de checklist heb je een goed overzicht van de keuzes die je nu kunt maken, voor straks.

  Lees meer
 • scheiden
  14/04/2021 0 Opmerkingen
  Wat is het verschil tussen echtscheiding en scheiden van tafel en bed?

  Scheiden van tafel en bed zou je als een tussenoplossing kunnen zien. Jullie willen wel gescheiden van elkaar leven, maar nog niet definitief van elkaar gescheiden zijn. Deze vorm van scheiden zien we steeds minder, omdat de wet je niet meer verplicht tijdens het huwelijk samen te wonen.

  Lees meer
 • 13/04/2021 0 Opmerkingen
  Schenken: via de notaris of zelf regelen?

  Als je een schenking wilt doen aan een dierbare of een goed doel, is het belangrijk om dat goed te regelen. Hoe je dat doet, en of dat via de notaris gaat of niet, leggen we je graag uit.

  Lees meer

Notariskantoor Scherfke
Grotestraat 110
7622 GP Borne

KVK: 8182558

Openingstijden*

Maandag - Vrijdag 08:30 - 12:30 13:30 - 17:00

Zaterdag - Zondag Gesloten

15/04/2022 Gesloten

18/04/2022 Gesloten

27/04/2022 Gesloten

26/05/2022 Gesloten

*Telefonisch bereikbaar vanaf 09:00

Laat je adviseren door de notaris en juridisch medewerkers van Notariskantoor Scherfke in Borne.